Förberedelse inför provet

Uppdaterat inlägg:

Tidigare länk till “frågechat” inför provet har tagits bort pga att det inte gick att skriva längre inlägg. Frågor ställs istället genom att kommentera det här inlägget. 

SK2!

På måndag är det prov och idag, torsdag, ska jag på en kurs och hinner inte erbjuda handledning under hela lektionen. Om det uppstår frågor under helgen, gå in enligt nedanstående länk och lägg in era frågor där, så lovar jag att titta in några gånger och besvara eventuella frågor.

 

Allt material finns fortfarande nedanför här.

2 reaktioner på ”Förberedelse inför provet

  1. 6. Ge exempel på olika kulturella uttryck under det vilda 1920-talet. Vi förstår inte?? /Amanda och Nellie

    I det USA som verkligen var på framfart ekonomiskt under större delen av 1920-talet (fram till kraschen) blomstrade även kulturellt. Exempel på det är att den amerikanska filmindustrin växer fram och blir världsledande. En av de tidiga stjärnorna var Charlie Chaplin, bl a med filmen The Goldrush från 1925, som fascinerade människor världen över med rörliga bilder och tokig humor! En annan som slog igenom under 1920-talet var Walt Disney vars Steamboat Willie blev en stor succé. Även på musikens område skedde stora förändringar i USA: jazzstjärnor som Louis Armstrong förändrade inte bara musiken utan bröt också rasbarriären för artisteri och kultur.

  2. Vad fick FRA för konsekvenser efter freden?

    Frankrike var det land som mest ville ha ersättning för krigets skador och krävde stort skadestånd från Tyskland. Det var ju just i Frankrike som västfrontens strider i huvudsak utspelade sig under första världskriget. Därför kan man ha viss förståelse för deras krav. Förstörelsen hade drabbat infrastrukturen, samtidigt som man förlorat en betydande del av den arbetsföra befolkning. (Frankrike förlorade flest i förhållande till befolkningen bland stormakterna!) Det blev en ekonomiskt kärv början på 1920-talet och skadeståndet från Tyskland tappade i betydelse allteftersom inflationen i Tyskland blev värre.

    Fransmännen tröttnade på uteblivet skadestånd och 1923 ockuperade fransk militär Ruhrområdet, tyskt industridistrikt med stor kol- och stålproduktion (viktigt för militären!). De tyska arbetarna strejkade och gjorde uppror mot ockupanterna, samtidigt som tyska staten fortsatte att betala lön till dem – vilket bara spädde på inflationen. Till slut tvingades fransmännen att backa.

    Det var alltså politiskt oroligt även i Frankrike, men trots att man bytte regering 40 gånger under mellankrigstiden, överlevde demokratin i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *