Om

Denna sajt är resultatet av ett utvecklingsarbete för ökad öppenhet och transparens inom skolverksamhet. Jag som under några år försökte lägga upp allt som rörde min undervisning heter Janne Juopperi, lärare i historia och samhällskunskap, och har som sådan arbetat på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå, Nacka gymnasium och Umeå internationella gymnasium. Nu har jag lämnat klassrummet och arbetar som ombudsman på Lärarnas Riksförbund.

Tanken var att skapa ett standardformat för lektionsplanering, som t ex ska innehålla lektionens syfte och mål med hänvisning till ämnesplan, förberedelsetips för elever, innehåll, nyckelord, repetitionsfrågor och de kunskapskrav som i slutändan ska uppnås. Lektionerna ska ju ändå planeras – varför inte lägga ut allt för allmän skådan?

Förmodade vinster:

 • Elever kan närsomhelst gå in och se i detalj vad de förväntas träna på för att uppnå kursens och sina egna mål.
 • Genom större tydlighet och öppenhet kan elevers självvärderingsförmåga öka.
 • Föräldrar kan enklare få insyn i verksamheten och hjälpa sina barn.
 • Andra lärare kan få med sig idéer och komma med feedback, vilket förstås även gäller elever och föräldrar.
 • Brister kommer att blottas och leda till utveckling, där…
 • …planeringen och genomförandet av undervisning kan bli bättre.

Eventuella förluster:

 • Brister kommer att blottas, kan kännas förläget!

För en skola  i tiden.

4 reaktioner på ”Om

 1. Hej,
  Jag är förälder till elev i SM2 och vill bara säga att jag är djupt imponerad av din hemsida och syftet med densamma. Härligt med engagerade lärare 🙂 /Helena

  1. Hej Helena, det var roligt att höra, tack så mycket! 🙂

   Jag måste lägga till att jag bara kommit en bit på vägen, och att det med tiden ska bli ännu tydligare upplägg och information.

 2. Hej,
  jag hittar inga kontaktuppgifter men skulle väldigt gärna komma i kontakt med dig. Jag ser att det bakom denna webbplats finns en engagerad, kunnig och kreativ lärare. Precis en sådan lärare som vi på Lärarsidan vill samarbeta med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *