Lag & rätt: Lindomefallet

De närmaste veckorna ska vi titta närmare på lag & rätt. Innan vi i detalj går in på hur rättvisans maskineri rullar ska vi titta närmare på ett välkänt svenskt kriminalfall: Lindomefallet.

Kort sammanfattat går fallet ut på att två gärningsmän mördar en 89-årig man. I förhören kommer de att skylla på varandra och i slutändan kan domstolen inte avgöra vem av dem som orsakat mannens död och de går båda fria. Ett typiskt fall där rättssäkerhetens principer får ett högt pris. För ännu värre vore väl det att döma en oskyldig?

Se avsnittet om Lindomefallet i UR:s ser “Jag litade på lagen”: http://urplay.se/Produkter/173294-Jag-litade-pa-lagen-Nar-misstankta-skyller-pa-varandra

Öppna ett Word-dokument, klipp ut och klistra in nedanstående frågor och svara på dem under och efter filmen.

1. Beskriv vad som händer när den 89-årige Ernst i Lindome mördas.

2. Hur blir domen i tingsrätten?

3. Hur blir domen i hovrätten?

4. Vilka misstag gör polis och åklagare?

5. Vilka argument finns det för att det var rätt att fria?

6. Vilka argument finns det för att det borde ha blivit en fällande dom?

7. (Den här bör ni kunna) Vad är rättssäkerhet?

8. Vad tycker du själv om dessa fall? Har rättvisa skipats? Fungerar våra lagar tillräckligt bra? Är det acceptabelt att mördare går fria för att rättssäkerheten ska fungera?

Torsdag 7/3

Gör klart frågorna ovan.

Kolla sedan i boken eller andra informationskällor och beskriv vad som händer från det att ett brott upptäckts till det att domen faller. Försök att förklara viktiga begrepp så tydligt som möjligt.

 

En reaktion på ”Lag & rätt: Lindomefallet

  1. Jag tänker att om någon höjer en stekpanna mot mig så höjer jag armarna för att skydda huvudet, fanns det några skador på armarna och händer, om det inte fanns skador så tyder det på att han var fasthållen och i så fall var bägge skyldiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *